Old Meets New in this 1900’s Barcelona Apartment Renovation by Alventosa Morell Arquitectes

View Gallery 10 Photos

The Spanish architecture firm Alventosa Morell Arquitectes took on this Barcelona apartment renovation in 2017. The block of apartments were first built in 1900, however over the years any original features had been stripped out during refurbishments.

 

 TS01-Interior-Refurbishment-Alventosa-Morell-Arquitectes-Spain-0

Alventosa Morell were contacted by a client who wanted the property over hauled completely in order to tackle the poor natural lighting and confined spaces.

 

 TS01-Interior-Refurbishment-Alventosa-Morell-Arquitectes-Spain-1

The architects had quite a bit of space to work with (for an apartment) – the unit is composed of an area measuring 968.75-square-feet (90-square-meters). However, sometimes the large a property is, the more trying it is. Particularly if you’re attempting to unveil hidden historical features, as was the case with this project.

The aim of our project story on two ideas. On one hand, detect, recuperate and show the structural original elements of a high historic and constructive value; and on the other hand, generate a diaphanous space to improve the lighting conditions and natural ventilation existing. – Alventosa Morell

 TS01-Interior-Refurbishment-Alventosa-Morell-Arquitectes-Spain-2

 

All non-structural partition walls were removed to create an new open space in which they could define the layout. The false ceiling also went, revealing the old barreled wood beam and ceramic floor structure. Dodgy plaster work was removed from the brick party walls, bringing back the old before applying the new.

 TS01-Interior-Refurbishment-Alventosa-Morell-Arquitectes-Spain-5

The interior was then painted white throughout to help promote natural lighting. The textures of the original party wall and ceiling structure are still visible despite the paint – there’s no doubt in the mind of the beholder that they’re original features.

Throughout a scheme of simplicity, our project for the rehabilitation of this old and nice apartment called for improving lighting and spaces; has been real. We feel proud because the aims of our project are achieved, besides the significance acquired by the old constructive elements.

 TS01-Interior-Refurbishment-Alventosa-Morell-Arquitectes-Spain-6

Other restoration pieces include two timber lintels. They were sent off for restoration, and afterwards were inserted back into the building, without being painting in order to show off their age.

The new layout still features a closed-plan. The entrance takes you almost immediately into a dining area, which feeds into the kitchen (on the right) and the living room (on the left). From the end of the kitchen you have access to the master bedroom and the bathroom. The living room feeds into a second bedroom and also provides you with access to a small balcony.

 TS01-Interior-Refurbishment-Alventosa-Morell-Arquitectes-Spain-8

Photos © Adrià Goula

Niall Burke

Structural engineer by day, tiny house designer by night. Niall has a keen interest in small spaces, green design, and sustainability. He started developing Humble Homes while studying for his masters degree in engineering. He is the founder and managing editor of Humble Homes.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.