Ishibe House – A Small Industrial Inspired Home for a Family of 3

1

This project, called Ishibe House, consists of a new build that’s been intended to feel like the interior of a renovated warehouse. Designed by ALTS Design Office, the clients – a young family – liked the aesthetic of converted industrials spaces, and wanted elements of that to be incorporated into their own home.

Ishibe House - ALTS Design - Japan - Exterior - Humble Homes

Located in Japan’s Shiga prefecture, the house features all the mod-cons associated with a new home as opposed to a renovated warehouse, like thorough insulation and lower maintenance. Honestly, I don’t think the interior resembles a warehouse at all, but simply adopts a few elements to create an industrial-chic feel.

Ishibe House - ALTS Design - Japan - Living Room - Humble Homes

The exterior of the building is very plain; you could almost pass it off as a storage shed. Unlike a lot of Japanese homes that are built in bustling cities, it features some surrounding land which they’ve used to create a series of sheltered outside verandas.

Ishibe House - ALTS Design - Japan - Kitchen and Dining Room - Humble Homes

The first floor of Ishibe House features the more functional spaces, namely the kitchen, dining room, and the bathroom. There’s also a large section of the house dedicated to the entrance, beyond which you step up into the main living areas.

Ishibe House - ALTS Design - Japan - Storage - Humble Homes

Up the set of black powder-coated metal stairs you’ll be greeted by the home’s living room. Another small flight of steps takes you to the master bedroom, and the children’s room which is wrapped around a large closet. This floor also features a toilet found beyond the children’s room.

Ishibe House - ALTS Design - Japan - Floor Plans - Humble Homes

The house contains a total of 1,281 square feet (119 square meters) spread over its two levels. The raw concrete and black steel are warmed by the wooden structure, which is on display throughout. From the architects: “We made a building like an existing warehouse at first, and designed it carefully as if the client renovated it. We created open spaces so that the client can arrange them to suit their lifestyle.”

For more Japanese houses check out this family home located on Awaji Island. Or, the Wood Box House that mixes work and home life. See all Japanese houses.

Via DesignBoom
Photos: Alts Design Office

1 Comment

  1. I see the same problems I have seen before – railings, especially in the living room area. at least waist length. If having to move furniture it, the railing helps the people moving things in and out how much space they have to move things and would help stop things from turning over and possibly hurting someone. Paint again needs to be used with the bookcase shelves in the last picture and around the window. Looks blah. I have lived in BQ rooms similar to dorm rooms in college and they are so basic. A friend of mine who was helping with the renovations picked out a mauve and gray wallpaper print and it just seemed to be depressing. I could not paint the wallpaper. I hit it with bookcases but I knew that it was behind them. The rooms of the BQ would be much simpler with plain paint., no wallpaper, just white, light blue, or green. Nothing so loud that you are not able to sleep or relax. Paint on also the shelves where the parent and the little girl are playing or talking. Ceiling in the other picture needs to be finished. Looks high way done. I like the outside better then the inside.

Leave A Reply