SHARE THIS

Designed by architecture firm, Prodesi, this small building acts as a studio in the garden of the main residence. The plot is surrounded by mature trees, which lead the architects down the route of creating a cabin-like getaway.

The project, dubbed Atelier Klánovice, is based in the region of Praha-Klánovice in Czech Republic and was completed back in 2015.

Atelier-Klánovice-Prodesi-Czech-Republic-Exterior-Humble-Homes

The property contains a total area of 840-square-feet (78-square-meters) spread over a main floor and a mezzanine. There’s also an additional 269-square-feet (25-square-meters) allotted to an exterior terrace. Given the natural surroundings, the client wanted as little disruption to the land as possible.

Atelier-Klánovice-Prodesi-Czech-Republic-Living-Area-Humble-Homes

The architects managed to squeeze the home into the site without removing a single tree, something which seemed impossible to them at first. The appearance of Atelier Klánovice is that of a modern cabin, clad with vertically aligned siding, and finished with lots of patio doors and large picture windows.

Atelier-Klánovice-Prodesi-Czech-Republic-Kitchen-Humble-Homes

The interior is finished in pale woods and grey tiles. The walls, ceilings, staircase and even some of the furniture pieces, all look to be made of the same wood (spruce). It may be used heavily, but the tone of the wood, combined with all those patio doors and windows, help keep the living space bright.

Atelier-Klánovice-Prodesi-Czech-Republic-Loft-Humble-Homes

The ground floor of the house contains an open plan living room, dining area and kitchen. A spare room, which is probably used as a bedroom, can be found to the back. It also comes with its own en-suite. There’s also an entrance hallway, which is flanked by a separate toilet.

Atelier-Klánovice-Prodesi-Czech-Republic-Floor-Plan-Humble-Homes

The upper level contains the studio. It takes advantage of its elevated position by introducing several large picture windows, which sport views of the trees. To minimize the barrier between the inside and out, frameless glazing was used.

For more studios, check out Light Folds, a modern workshop placed under the roof of a 1900’s canopy. Or, Minima Moralia, a translucent rooftop workspace for artists and designers. See all studios.

Via ArchDaily
Photos: Prodesi